Емблематичната картина „Викът" на Едвард Мунк беше продадена на търг за рекордната сума от 119,92 милиона долара. Творбата на норвежкия експресионист беше купена чрез наддаване в аукционната къща "Сотбис" в Ню Йорк.

Така картината се нарежда сред най-скъпо продадените платна в света. По-скъпо до момента са се търгували „Картоиграчите" на Пол Сезан, купени в Катар, „Номер 5", на Джаксън Полак, продадена за 140 милиона долара, „Жена ІІІ" на Уилям де Кунинг  - купена за 137, 5 милиона долара.

Творбата на Мунк обаче оглави класацията за най-скъпо продадена картина на търг. Досега рекордьор беше произведението на Пабло Пикасо "Гол модел, зелени листа и бюст", продадена през 2010 г. от "Кристис" в Ню Йорк за 106,5 милиона долара.

Името на новия собственик  на „Викът" не се съобщава. Търгът е продължил едва 12 минути, съобщава БиБиСи.

Продадена от „Сотбис" картина е една от четирите версии на „Викът", която все още е собственост на частно лице. В продължение на 70 години тя е принадлежала на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед, а впоследствие приятел на художника.

Живеех с тази картина през целия си живот. Силата и енергията й нарастваха през цялото това време, споделя собственикът. Допълва, че решението да я продаде е било провокирано от усещането му, че е дошъл моментът целият останал свят „да се докосне и да оцени тази невероятна творба".

Другите три версии на "Викът" са собственост на музея на Мунк в Осло и на Националната галерия в норвежката столица.