Тази вечер във Военния клуб Министерството на образованието и науката раздаде 11 почетни приза за постижения в областта на науката.

На церемонията присъстваха певицата Хилда Казасян, министрър-председателят Сергей Станишев. Водещ бе Ники Кънчев.

Инициатива стартира през 2003 г. и в годините се е наложила като единствено отличие за особен принос за развитието на научните изследвания в България. От тази година наградата носи името на древногръцкия математик и философ Питагор.

Чл.кор. проф. дфн Петър Атанасов Асенов, грабна първата по рода си голяма награда за изключителни постижения в областта на науката „Питагор".

Професорът има 74 публикациив Международни издания с импакт фактор за последните 3 години. Той два пъти е печелил наградата на името на акад. Емил Джаков за особен принос в областта на нанотехнологиите и към момента продължава да работи в тази област, заедно с младия си екип.

Другият претендент за голямата награда беше ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митов.

Голяма награда за наука "Питагор" за най-добър научен колектив- почетният приз и сумата от 10 000 лв. грабна екипът на старши н.с. II степен дфн Анисава Милтенова от Института за литература на БАН.

Научният екип се занимава с популяризирането и дигитализацията на славянски ръкописи и различни други артефакти на българското културно наследство.Заедно с техни международни партньори, те създават електронни каталози и бази данни на средновековни кирилски ръкописи и дигитална библиотека.

Награда за цялостен приносбе присъдена на акад. Дочи Ексерова.

Награда за наука за "млад учен" отиде при доц. Божидарка Колева, която е разработила нов спектроскопски метод, внедрен в химичната и фармацевтична практика.

Награда за най-успешен научен ръководителна докторанти през последните 3 г. получи доц. Николай Витанов.

За най-успешен ръководител на международни проектипрез последните 3 г. бе обявен доц. Ангел Мрикаров. Той е от Русенски университет "Ангел Кънчев". Лично вицепремиерът Меглена Плугчиева му връчи приза с думите, че „българските учени дават шанс на България. „Може би в Европа нашите учени са много по-високо ценени, отколкото у нас."

Премиерът Станишев, който присъстваше на церемонията също отбеляза значимостта на българската наука и образование. Той изрази задоволство от държавната политика в тази сфера през последните 4 години и изрази надежда, че наградата „Питагор" отсега нататък ще бъде силен стимул за младите, за да се занимават с наука.

Награда за най-успешно реализирал се учен в чужбина, със съществен принос за страната стана проф. Владимир Гецов., който преподава в Уестминстърския университет и е член на инициативния комитет за учредяване на международната награда на името на „Джон Атанасов"

Награда за научен колектив с внедрени научни разработкив бизнеса през последните 3 г. спечели ст.н.с II степен Мария Крачанова.

Награда за най-голям частен инвеститор в науката получи Комбинат за цветни метали, Пловдив

За най-успешна фирма в областта на изследваниятаи тяхното приложение бе обявена „Оптела" АД, гр. София

Наградата за най-успешна жена - ученспечели ст.н.с.I степен Елена Атанасова

на техническите науки. Ст.н.с. II степен Цветомир Денчев - за медикобиологичните науки. Природните науки и математиката - ст. н.с. I степен Константин Хаджииванов.

Всички победители получиха парична награда в размер на 5000 лв., почетни знаци, а носителите на двете големи награди - по 10000 лв. и уникална статуетка, изработена от Вежди Рашидов.