Министърът на културата Вежди Рашидов покани генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова да присъства на официалното откриване на изложбата „Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България", която ще се открие на 15 април 2015 г. в Лувъра в Париж. Това стана на работна среща между двамата, която се проведе в Министерството на културата. На нея Бокова и Рашидов се споразумяха да продължат съвместните усилия за опазването на културното наследство.

Министър Вежди Рашидов благодари на Ирина Бокова за вписването в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство на традицията на производство на Чипровските килими, което стана факт само преди броени дни по време на сесията в Париж на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

„Вписването на Чипровските килими в Листата на ЮНЕСКО е голяма чест за нас, това е и поредното признание за България", отбеляза Рашидов.

Ирина Бокова на свой ред го поздрави за българската изложба, която ще стъпи във френския Лувър и прие поканата да присъства на откриването й.

Впечатляващата експозиция е част от 5-годишното Споразумение с Лувъра, подписано от министър Рашидов и световния музей през януари 2012 г.

ЮНЕСКО може да помогне за концепцията за новия български национален музей в кв. „500" в центъра на София, изграден с европейски средства, заяви още по време на срещата Бокова. Тя увери Вежди Рашидов, че световната организация има богат опит в тази област, а новият голям национален музей в София е и принос в авторитета на българската столица като част от творческата мрежа на градовете в системата на ЮНЕСКО.

„Благодарни сме, че един по един в листата на ЮНЕСКО влизат български обекти. Надяваме се скоро и Перперикон също да стане един от претендентите за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, това е един наистина изключителен обект, а имаме още и толкова много други интересни археологически обекти", отбеляза министър Рашидов.

Ирина Бокова подкрепи и амбицията и усилията на министър Рашидов културата да стане приоритет в страните-членки на ЕС.

В хода на разговора генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова разказа подробности и по повод новината, че София е определена от ЮНЕСКО за "Световен град на киното", с което се присъединява към мрежата на творческите градове на организацията, а кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще получи на тържествена церемония днес и официален сертификат за световното признание.

На работната среща днес в Министерството на културата присъстваха и заместник-министрите на културата доц. д-р Бони Петрунова и Боил Банов.