Прочутият виолист Юрий Башмет пристигна в България, за да отпразнува своя 60-годишен юбилей в съвместен концерт със Симфоничния оркестър на БНР под диригенството на маестро Емил Табаков.

В концерта, който ще се проведе в зала 1 на НДК на 8 март, участие ще вземат също Мария Федотова (флейта), Виктория Корольова (флейта) и Смесеният хор на БНР.

Известният по цял свят като „Паганини на виолата" ще наруши традицията си да гастролира само със своите формации - камерния оркестър „Московски солисти" и държавния симфоничен оркестър „Нова Русия", заяви Емил Табаков.

По време на пресконференция с медиите диригентът припомни, че през 70-те години като млад утвърждаващ се музикант Башмет е имал изява със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Васил Стефанов.

Юбилейният концерт на  Юрий Башмет на 8 март ще ознаменува двойна премиера - композицията „Стикс" на грузинския композитор  Гия Канчели ще бъде изсвирена в България за първи път, а „Концертът за две флейти" на Табаков се представя  пред софийска публика премиерно,  десет години след написването на творбата.

Специално за първото национално изпълнение на негова творба в София пристигна композиторът Гия Канчели.

„Някога често идвах в България", заяви той. „Прекрасно помня, когато при изпълнение на една моя симфония присъства лично Панчо Владигеров, което бе огромна чест за мен. Добре си спомням и Филип Кутев, който е изключителен човек.

Щастлив съм, че още веднъж съм в София и със сигурност мога да призная, че с Юрий Башмет ме свързва целият ми живот.

Писането на програмно произведение ми отнема години, а вложеното във всяка творба  е равностойно на цял един живот. Правейки равносметка, мога да кажа, че съм подарил на Башмет цели два мои живота, и замислям да създам още творби специално за него",  обеща маестро Канчели.

„Радвам се, че БНР ме покани за този музикален проект. Най-важното е, че тук са и двамата композитори, а аз ще мога да споделя с българската публика моите любими произведения и най-вече шедьовъра, написан специално за мен от маестро Канчели", отбеляза от своя страна Юрий Башмет.