За първи път тази година в България се връчва престижната награда за млад художник в областта на съвременно изкуство БАЗА.

Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Участието е свободно, както и по предложение на поканени институции, активни в областта на съвременното изкуство.

Изложба на шестте номинирани художници ще бъде открита в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) на 6 май, когато ще бъде обявен и победителят.

Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP) в Ню Йорк през периода октомври 2008 - май 2009 г. и самостоятелна изложба през 2009 г. в галерията на ИСИ-София.

Целта на наградата е да осигури подкрепа за младите художници, като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация.

Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс.

Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация.

Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания.

Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA.