Едва ли има институция в България, от зала на която да не ни гледат тези очи. На официални празници, в официални речи и приветствия, възвания името и думите на Левски, Апостола на свободата, постоянно се цитират. Къде коректно, къде не... но името му, заветите му, идеалите му - те сякаш са навсякъде. Но всъщност знаем за него или се доверяваме на цитиращите го. А те знаят ли, познават ли го - нашия Апостол на свободата - така смело и непрекъснато да го цитират, и да се позовават на него?

За важността да се четат първоизточниците напомня инициативата на Държавната агенция "Архиви", която днес, 1 ноември, Денят на народните будители, пусна сайт, посветен на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Председателят на ДАА доц. Михаил Груев заяви пред News.bg, че датата не е избрана случайно. По думите му въпреки, че тя не е пряко свързана с Апостола на свободата, Васил Левски е един от най-забележителните българските будители.

Целта на сайта и дигитализирането на документите е да доближи тези писма, кореспонденцията на Левски, фотографии, бележки, всичко, което имаме от Левски до днешния българин, да ги направи всеобщо достъпни и да оживи спомените за него. От първоизточниците, от извора.

Документалното наследство на Левски, с изключение на тефтерчето, не е широко известно, дори е слабо познато. А самото документално наследство е доста разпръснато - съхранява се на много места сред които Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Националният музей "Васил Левски" в Карлово и Регионалният исторически музей в Ловеч и Държавна агенция "Архиви", обяснява Михаил Груев.

Именно заради това реализирането на проекта на ДДА събира това наследство на едно място. За целта са били нужни шест месеца, като съдействие са оказали Министерството на културата, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Националният музей "Васил Левски" в Карлово и Регионалният исторически музей в Ловеч, както и др. институции. Министерство на културата е осигурило финансирането на проекта, което е в размер на 12 000 лева, добави той.

На въпрос попадал ли на грешно цитирани думи на Васил Левски, Груев отговаря, че това се случва често, дори е станало паразитно. Макар и че трябва да се има предвид, че цитирането на път и през път на Апостола, къде успешно, къде не, е и част от съдбата на великите личности и от тяхната иконичност в народната памет.

Но във всеки случай публичността на документалното наследство на сайта, убеден е Михаил Груев, не може да деидеализира образа на Васил Левски. Документите представят Левски не само като икона, а и като жив човек със своите житейски несгоди и разочарования.

Затова - запознайте се с Левски, не преразказан, не цитиран, а истинският Левски, нашият Апостол на свободата.