При разкопки в старопрестолен Велики Преслав археолозите са открили златен накит във формата на сърце и облицовъчни плочи. На находките се натъкнал екипът на археолога доц. Стойчо Бонев. Те вече са изложени в Археологическия музей в града, съобщава БТА.

Бонев обясни, че сърцето е датирано от средата на 10 век. То е намерено на около един метър под земята в царската резиденция в Преслав. Смята се, че там е бил личният дворец на владетеля. Накитът е с размери 3,5 на 4,5 сантиметра. На него има пет цвята - синьо, зелено, вишнево, бяло, слонова кост. Изработен е от 23-каратово злато, като е използвана техниката клетъчен емайл. При тази техника се използват силициеви смеси, които се изливат върху златна или сребърна основа. След това с тънки телове се образуват касети и се запълват с разноцветна стъклена маса.

Археологът смята, че бижуто е византийско производство и може да е принадлежало на съпругата на управляващия по това време цар Петър - византийката Мария. Предположението, че накитът е на царската фамилия доц. Стойчо Бонев прави, тъй като основата на бижуто е златна.

Само два пъти след откриването на Преславското златно съкровище са откривани подобни предмети във втората българска столица. Тяхното състояние обаче е било много лошо.

На декоративни скулптури от варовик са се натъкнали още археолозите в царската резиденция. На тях са изрисувани различни фрагменти - палмети, повлеци, розети, кръст, кима от остров Лесбос. Бонев отбеляза, че това са великолепни образци на декоративната скулптура, които са украсявали интериора на двореца.

Археолозите са открили и апликация от техниката клетъчен емайл. Такива находки имало само в няколко световни музея.

По мнението на доц. Стойчо Бонев сградата, където са намерени находките, е лична резиденция на българските владетели, където били ежедневно със семействата си.