Почти 1 милион са доларовите милионери в Китай, се посочва в доклад на изследователския институт Hurun Research Institute, пише електронното издание Нюз.Ру.

В най-населената страна в света, където живеят 1,3 милиарда души, на всеки 1400 души се пада по един доларов милионер. По данни на института броят на доларовите милионери е 960 000 души, което е с 9,7 % повече от предишната година. Тяхното финансово състояние надвишава 10 милиона юана, което е 1,5 милиона долара.

Най-много от доларовите милионери със състояние над 1,5 милиона долара - 170 хиляди, както и голяма част от доларовите милиардери живеят в Пекин. В класацията следват южнокитайският град Гуанчжоу, а след това Шанхай.

Близо 20 % от доларовите милионери са натрупали своето състояние от спекулации с недвижимости, 55 % имат бизнес от различен характер, а само 10-15 % от богатите китайци са заети в инвестиционната и финансовата сфера.

Средната възраст на китайските милионери е 39 години, а около 30 % от най-богатите хора в страната са жени.

В същото време в доклада на Hurun Research Institute се посочва, че броят на тези, които не афишират размера на своя капитал е много по-голям от броя на явните богаташи.

В Китай има само 97 души, за които е известно, че имат финансови авоари от 10 милиарда юана (над 1,5 милиарда долара). Но за поне още 100 души се смята, че имат такова състояние.

В доклад от ноември миналата година се посочва, че в действителност броят на доларовите милиаредри в Китай е между 400 и 500, което го нарежда на първо място в света по брой на милиардери.