Триизмерни фотографии на лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер, направени още през 1930-те години излизат наяве в книга, посветена на Третия Райх, пишат руски медии.

Макар че опитите за изготвяне на триизмерни снимки са започнали още в XIX век, едва през 20-то столетие с технологията се заемат сериозно. Това правят германските националсоциалисти с оглед целите на своята пропаганда.

Личният фотограф на Хитлер Хайнрих Хофман е направил редица снимки на своя шеф на Берлинската олимпиада през 1936 година. Тези снимки излизат на бял свят едва сега във въпросната книга. Към снимките се прилагат и специални очила за разглеждането на снимките.

Младият мюнхенски фотограф Хофман започва да прави снимки на революционните събития след Първата световна война и да продава картички. По-късно той постъпва в редовете на националсоциалистическата партия и се запознава с Хитлер на някаква сватба. Хофман очарова Хитлер и той го назначава за свой личен фотограф.

Експеримента с 3D фотографиите той прави в навечерието на Олимпийските игри през 1936 година, като се обърнал за помощ към издателя на списание Bild От Шенщайн. За целта използва фотоапарат с двойна оптика.

Изготвянето на триизмерни изображения се използва и от противниците на нацистка Германия. Чрез аерофотозаснемане и обработка на получените снимки специалистите от британските военновъздушни сили откриват военните обекти, откъдето се изстрелвали ракетите „Фау".