При опит да покори най-високия връх на Земята Еверест за пореден път е починал 81-годишният бивш министър на външните работи на Непал Шайлендра Кумар Упадхай, пише електронното издание Нюз.Ру.

Екс-външният министър е искал да стане най-възрастният алпинист, който се е изкачил на покрива на света. Той е извършвал своя поход с благотворителна цел в защита на възрастните хора.

Упадхай е роден на 17 септември 1929 година. Неговата смърт е първият трагичен инцидент за този сезон с алпинист, опитал се да покори върха. Неговата смърт може да повдигне въпроса за регулиране достъпа на алпинистите до планината.

Бившият непалски министър е паднал на заледения склон, като се е почувствал зле. Неговият спътник му е дал вода и кислородна маска, но той не е успял да стигне до базовия лагер, който е бил на височина 5360 метра. По информация на правителствения предсттавител по дейностите на алпинизма в Непал Тилак Пандей бившият дипломат не е възнамерявал да се откаже от намерението си за покоряване на Еверест и е смятал да достигне върха между 17 и 25 май.

Той е искал да постави рекорд и да стане най-възрастншият алпинист, покорлил върха. Досега този рескорд удържа Мин Бахадур Шерхан, който покори Еверест на 77 години на 25 май 2008 година.

Шайлендра Кумар Упадхай е бил представител на Непал в ООН в периода 1972-1978 година, а от 1986 до 1990 година е бил външен министър на страната.