Актьорът Алек Болдуин ще бъде обвинен в неумишлено убийство заради стрелбата по операторката Халина Хътчинс, която беше убита на снимачната площадка, когато той стреля с реквизитен пистолет, припомня Би Би Си.

Алек Болдуин е репетирал сцена за уестърна "Ръжда", когато стрелбата е станала в ранчо край Санте Фе, Ню Мексико, през октомври 2021 г.

Хана Гутиерес Рийд, експерт по оръжията във филма, също ще бъде обвинена.

Адвокатите и на двамата заявиха, че възнамеряват да се борят срещу обвиненията в съда.

Aлек Болдуин застреля човек и рани друг по време на снимки

Aлек Болдуин застреля човек и рани друг по време на снимки

Не е ясно защо реквизитното оръжие фактически е било напълно истинско

Окръжният прокурор на Санта Фе Мери Кармак-Алтуис обяви обвиненията в четвъртък, като добави, че те ще бъдат повдигнати до края на месеца.

"На актьора и продуцент Алек Болдуин и експертът по оръжията Хана Гутиерес Рийд ще бъдат повдигнати по две обвинения в неволно убийство", гласи изявлението. "Установих, че има достатъчно доказателства."

"По мое време никой не е над закона и всеки заслужава справедливост", заяви тя.

Ако бъдат признати за виновни, и двамата са заплашени от до 18 месеца затвор и глоба в размер на 5 000 долара. Те ще бъдат съдени, съобщиха от прокуратурата.

Режисьорът Джоел Соуза също е бил ранен при стрелбата, но прокурорите заявиха, че във връзка с това няма да бъдат повдигани обвинения.

Алек Болдуин за убитата операторка: Не натиснах спусъка

Алек Болдуин за убитата операторка: Не натиснах спусъка

Първо телевизионно интервю на актьора след трагичния инцидент

Асистент-режисьорът на филма Дейвид Халс се призна за виновен по обвинение в небрежно използване на смъртоносно оръжие, съобщиха прокурорите.

В изявление адвокатът на съпруга на ХХалина Хътчинс, Матю, заяви, че подкрепя повдигането на обвиненията. "За семейството е утеха, че в Ню Мексико никой не е над закона", каза той.

Но адвокатът на Алек Болдуин, Люк Никас, нарече решението "ужасна съдебна грешка".

"Г-н Болдуин не е имал причина да вярва, че в пистолета има боен куршум - или където и да било на снимачната площадка", каза адвокатът Никас. "Той разчиташе на специалистите, с които работеше, които го увериха, че в пистолета няма бойни патрони. Ще се борим с тези обвинения и ще спечелим."