Фармацевтичната промишленост във САЩ възнамерява да произведе нови антиместруални таблетки, уверявайки, че месечното кръвотечение е опасно, въпреки че повето жени не се съгласяват с това твърдение.

Менструацията, която обикновено се повтаря на всеки 28 дни, за 3,7 милиона жени от Швейцария тя е обикновен фиозиологичен процес, така както например потенето. В същото време, изследователи уверяват, че това е напълно безполезен, неестествен и ненужен процес, както например апендиксът.

В най-скоро време менструацията ще престане да бъде тема. Хормоналната спирала, с помощта на която жените могат да преустановят кръвотечението си, се появи вече на пазара.

Още тази година американската фирма US-Barr Laboratories посредством нови противозачатъчни таблетки иска да съкрати “проклетите периоди” до четири пъти в годината, като за целта таблетките трябва да се приемат в продължение на 84 дни, пише списание FACTS.

Двама специалисти в тази област - португалецът Елзимар Коутиньо и американецът Шелдън Сигал поддържат тезата за нуждата от производството на новия продукт на US-фирмата. Според тях, менструацията е безполезно кръвотечение, което е свързано с безброй хигиенични усложнения и рискове, а дванайстете периода в годината са ненужни за женската физиология. При това учените твърдят, че менструацията повишава риска на образуване на рак на яйчниците и матката.

Около женската природа съществуват многовековни преразсъдъци, като например, че жената е извършила престъпление и с кръвотечението си тя изкупва греха си.

С появата на новото лекарство много жени се надяват, че ще изчезне така нареченият предменструален синдрим, който се изразява най-често в депресия, отпадналост, главоболие, както и остри болки в корема.

Но според Хипократ, менструацията е естествен процес за жените. Известният на цял свят античен философ я смята за естествен природен начин за освобождаване на натрупаната течност в организма, като според него кръвопускането е полезно и за представителите на мъжкия пол.