Останки от един от най-древните християнски храмове са открили археолози в местността Лаодикия в Турция, съобщават чужди медии.

Храмът е издигнат при управлението на император Константин Велики, който признава християнството за равноправна религия в държавата. Според ръководителя на екипа археолога Джелял Шимшек храмът представлява не само един от най-древните, но и един от най-добре съхранените харомве от 4 век, тъй като няколко века се е намирал под земята.

Според археолога църквата е била изградена веднага или няколко години след провъзгласяването на Миланския едикт през 313 година, който слага край на преследването на християните в Римската империя.

Той се надява след дейностите по консервация на паметника, които ще продължат около година, той да бъде отворен за поклонници и туристи. Археолозите хранят надежда при откриването на храма след консревацията турските власти да поканят римския папа Бенедикт XVI и православните патриарси.

Лаодикия е разположена в югозападна Турция, на територията на древна Фригия. Според преданието тук е живял известно време апостол Йоан, който споменава за тази местност в книгата Откровение.

Град Лаодикия е основан през III век до н.е. от царя от Селевкидската династия Антиох II на мястото на стария град Диополис. През I век до н.е. той е минал под контрола на Римската империя, а след разпадането й под властта на приемницата й Византия. През 1097 година градът е завладян от селджушките турци.