Милиони австралийски пчели са в "локдаун" и хиляди ще бъдат унищожени, след като смъртоносен паразит беше открит в страната, съобщава Би Би Си.

Огнището на вароа беше открит за първи път в пристанище близо до Сидни миналата седмица, но оттогава беше забелязан в кошери на 100 километра.

Епидемията заплашва да струва милиони долари на индустриите за производство на мед и храни.

Пазителите в нова зона за биосигурност няма да могат да преместват кошери, пчели или пчелни пити до друго нареждане.

Австралия беше единственият континент, свободен от акарите вароа, които са най-голямата заплаха за пчелите в световен мащаб.

Вредителите - които са с размерите на сусамово семе - отслабват и убиват колониите, като се хранят с тях и предават вируси.

Властите въведоха няколко мерки за биосигурност, за да ограничат огнището, след като акарите бяха открити на седем места в Нов Южен Уелс.

Всички кошери в рамките на 10 км от заразените места - около 400 досега - също ще бъдат унищожени, докато колониите в рамките на 25 км ще бъдат инспектирани и наблюдавани.

Налага се и "заключване на пчелите", забраняващо движението на пчели в цялата страна.

Това е от решаващо значение за спиране на опустошителното огнище на производителите, казва Иън Маккол от NSW Farmers.

Ако акарите продължат да се разпространяват, това може да струва само на производството на мед 70 милиона долара (48 милиона долара, 39 милиона британски лири) годишно, казва той.

Около една трета от производството на храни в Австралия разчита на пчелно опрашване, включително бадеми, ябълки и авокадо.

"Пчелите са неразделна част от нашата производствена система", добави г-н Маккол. "Това не е само загриженост за индустрията, но е и основна грижа на общността."

Предишните открития на други видове вароа акари в Куинсланд и Виктория бяха унищожени и фермерите очакват следващите няколко дни да бъдат критични за справяне с огнището.