Конференцията „България място ли е за високообразованите ... българи?" ще се проведе на 3 юни в Центъра за култура и дебат „Червената къща".

Това е съвместна инициатива, организирана от асоциациите на завършилите London School of Economics (LSE), Оксфорд, Харвард, Кембридж, Колежа на Европа, Централния европейски университет в Будапеща, London Business School (LBS) и Колумбийския университет. 

Целта на конференцията е да събере на едно място политици, млади професионалисти, преподаватели, служители и влиятелни бизнесмени и предприемачи с цел споделяне на идеи и обмяна на полезен опит.

Стремежът е стимулиране на изобретателността, насърчаване на създаването и функционирането в работни мрежи, иницииране на партньорства, срещи между работодатели и бъдещи служители и обсъждане на бъдещи проекти с потенциални партньори и иницииране на нови такива.

Завършилите българи от водещи английски университети (като Харвард, Кембридж и LSE) често пъти проявяват желание да работят в и за България.

В развиващите се икономики, където се изискват изключително отдаване и висок професионализъм, няма яснота или определена и ясна стратегия за използване на тази енергия и инициативност.

В идеалния случай личната инициатива и предприемаческите способности биха могли да запълнят тази липса, особено в случаите, когато подобни инициативи се радват на подкрепата на правителството.

По време на конференцията професионалисти в сферата на финансите, бизнеса, информационните технологии, политиката и икономиката ще поставят на обсъждане случаи от тяхната практика, а ще представят и идеи и умения, пряко свързани с разработване на нови бизнес инициативи или с инвестиране в определена печеливша и смислена кауза в България.

Началният час е 19:00, входът е 10 лева.