Италианското правителство на премиера Силвио Берлускони предостави Колизеума в Рим под аренда на частен предприемач, собственика на марката за обувки Tod's, пише Газета Ру, като цитира вестник Corriere della Sera.

Както пише италианският вестник, шефът на модната обувна компания Диего дела Вале е получил правото за реконструкция на един от най-известните паметници на световната култура. Договорът е подписан за срок от 15 години и предвижда спонсорът да вложи 25 милиона евро в реконструкцията.

По експертни оценки на италианското министерство на културата реконструкцията на Колизеума трябва да отнеме 2-3 години. Групата Tod's, която ще поеме всички разходи по реставрацията, ще започне тази дейност от средата на 2011 година.

Подписаният договор беше предхождан от разгорещени обсъждания в италианските медии. Въпреки че бизнесменът нееднократно изтъкваше, че не разглежда Колизеума като начин да „заработи" пари, той получава редица преимущества за своите инвестиции. Диего дела Вале получава уникалното право на използване на изображения на Колизеума за търговски цели.

Остро срещу договора реагира италианският профсъюз UIL, който подаде жалба в прокуратурата. Спорен него Колизеумът принадлежи само на държавата и със сделката се нарушава италианската конституция.