Идеята, че хората могат да бъдат дебели, но медицински здрави, е мит. Това обявиха експерти на Европейския конгрес по затлъстяване, който се провежда в Португалия, съобщава БиБиСи.

Според специалистите хората, които са с наднормено тегло, но които нямат начални признаци на сърдечно-съдови заболявания, диабет или висок холестерол, не са защитени от здравословни проблеми в по-късен етап от живота си, което е в противоречие с предишни изследвания.

Изразът "дебел, но здрав" се отнася до блазнещата теория, че ако хората са затлъстели, но всички други метаболитни фактори като кръвно налягане и кръвна захар са в рамките на препоръчителните граници, тогава допълнителното тегло няма да бъде вредно.

В проучването изследователите от Бирмингамския университет са анализирали данните на милиони британски пациенти между 1995 и 2015 г., за да проверят дали това твърдение е вярно.

Те са проследили хора, които са били със затлъстяване в началото на проучването (хора с индекс на телесната маса повече от 30), които не са имали данни за сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет в този момент.

Учените са установили, че тези хора, които са били затлъстели, но "метаболитно здрави", са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания, удари и сърдечна недостатъчност в сравнение с хората с нормално тегло.