Близо 2 хиляди смъртни присъди са изпълнени в света през изминалата година. Макар за Китай данните да не са официални, тъй като броят на екзекуциите там се пази в тайна, предполага се, че в азиатската страна са изпълнени над 1000 такива. Заедно с 682-те смъртни присъди в другите държави по света, броят на екзекутираните хора се доближава до 2 000.

Тенденцията към премахване на смъртното наказание продължава, въпреки че някои страни възобновиха екзекуциите през 2012 г.

Това се посочва в доклад на Amnesty International, цитиран от Би Би Си.

Международната и независима организация за защита на човешките права със седалище в Лондон дава статистиката на изпълнените смъртни присъди през 2012 г.:

Китай* - над 1000 (*предполага се, няма официални данни).
Иран - 314
Ирак - 129
Саудитска Арабия - 79
САЩ - 43
Йемен - 28
Судан - 19
Афганистан - 14
Гамбия - 9
Япония - 7
Тайван - 6
Палестинска автономия (Газа) - 6
Сомалия - 6
Северна Корея - 6
Южен Судан - 5
Беларус - 3
Ботсуана - 2
ОАЕ -1
Пакистан - 1
Индия -1
Бангладеш - 1

Екзекуциите в Индия, Япония, Пакистан и Гамбия са намалели разочароващо малко, отбелязва докладът.

„На други места по света обаче, смъртното наказание се "превръща в нещо от миналото", заяви генералният секретар Салил Шети.

Петте страни, извършващи повечето екзекуции в света, остават Китай, Иран, Ирак, Саудитска Арабия и САЩ.

Amnesty International подчертава "тревожното" нарастване на изпълнението на смъртното наказание в Ирак - където почти се е удвоил броят на екзекуциите през миналата година в сравнение с 2011 г. - от 68 на 129 смъртни наказания.

От останалите пет страни първенци по смърно наказание, с най-голям брой екзекуции - 314 е Иран през 2012 г., а най-малко Саудитска Арабия - със 79.

В САЩ са извършени 43 екзекуции - същия брой като през 2011 г., но в по-малко щати.

Няма точна статистика за Китай, където броят на смъртните наказания се пази в тайна, но от Amnesty International предполагат, че около хиляди души са били екзекутирани там, което е повече от всички останали страни в света взети заедно.

Заключението на доклада е, че съществува напредък по премахването на смъртното наказание във всички региони на света, макар редица страни да са възобновили екзекуциите след като известен период не са ги изпълнявали.
През миналата година Индия извърши първото изпълнение на смъртна присъда от 2004 г. насам - на единственият оцелял стрелец от атаката в Мумбай през 2008 г.

В Индонезия - където британката Линдзи Сандифорд бе осъдена на смърт за трафик на наркотици - също извърши първата екзекуция от над четири години насам.

Като цяло през изминалата година, в сравнение с преходната, е имало само с две екзекуции повече - общо 682. По-малко са новите случи на осъдени на смърт - 1722 срещу 1923 през 2011 г. Присъдите са постановени в по-малко страни - 58 срещу 63.

Също така, въпреки възобновяването на екзекуциите в някои страни, като цяло броят на държавите, където са били изпълнени през миналата година е един и същ - 21 - както през 2011 година.

Това е значителен спад в сравнение с извършваните екзекуции в 28 страни преди десетилетие, се посочва в доклада на Amnesty International.
Миналата година Латвия стана 97-мата страна в света, която отмени смъртното наказание за всички престъпления.
Според доклада методите за изпълнение на екзекуции през миналата година включват обесване, обезглавяване, разстрел и смъртоносна инжекция.