Да си богат изобщо не означава да си щастлив. Не означава обаче и да си свободен.

Това е един от изводите, които може да се направи от списък, публикуван от сп. Форбс за имена на 11 души затворници или издирвани от правосъдието.
В случая обаче става въпрос за милиардери, които се намират зад решетките или с заплашени от такива.

В списъка са двама руснаци - Михаил Ходорковски и Платон Лебедев, представляващи висшия мениджмънт на обявения в банкрут петроло-газов гигант ЮКОС. В миналото Ходорковски бе обявен за най-богатият руснак с капитал от 15 милиарда долара, но Лебедев само веднъж е попадал в клуба на милиардерите, пише агенция Новости.

Двамата бяха осъдени през 2005 г. на осем години лишаване от свобода по обвинение в измама и укриване на данъци. Второ наказателно дело срещу тях започна през 2006 г. като то е по обвинение за присвояване на 350 милиона тона нефт.

Ходорковски и Лебедев отричат вината си, като изтъкват, че преследването срещу тях е политически мотивирано.

Друг в списъка е най-богатият гражданин на Китай Хуан Гу Нюя, който наскоро бе осъден на 14 години затвор за различни финансови машинации и подкупване на длъжностни лица на сума, надхвърляща 600 000 долара. Той притежаваше голяма верига магазини за електроника и компании за производство на битови уреди.

Американският милиардер Алън Станфорд ще може да претендира за рекорден сред богатите затворници срок за излежаване. Има опасност той да бъде осъден на 250 г. затвор по списък от 20 обвинения, сред които основното е за създаване на финансова пирамида за 8 милиарда долара. Самият Стандфорд не се признава за виновен.

В списъка на Форбс са още италианският милиардер Калисто Танци, признат за виновен през 2009 година за краха на концерна „Пармалат" Танци беше собственик на един от най-богатите в света частни колекции с живопис, в която стояха имена на Ван Гог, Пикасо. Колекцията бе конфискувана след произнасяне на присъдата срещу италианеца. 

В списъка на Форбс попада американецът Алфред Таубман, бивш шеф на аукциона Sotheby's, който успя да се върне в клуба на милиардерите след като прекара 9 месеца зад решетките след присъда за мошеничество при провеждане на търговете.

Сред дамите пък четирите месеца затвор за Марта Стюарт бяха особено печеливши. Акциите на нейната компания Марта Стюарт нараснаха почти двойно, превръщайки затворничката в притежателка на много милиардно състояние.

Трима души от списъка на милиардерите-престъпници се укриват от органите на правосъдието в своите страни. Това са мексиканският наркобарон Хоакин Гасман Лоера, турският бизнесмен Кемал Узан и бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра.