Бръмбарите са произлезли много преди динозаврите, които се смята, че са населявали Земята преди 230 милиона години.

Това е хипотезата на научно изследване, публикувано на 21 декември в списание Science, пише електронното издание LiveScience.

До сега се смяташе, че бръмбарите са се появили преди 140 милиона години, по времето, когато са възникнали и цъфтящите растения.
Но според новата теория, която се базира на изследвания на ДНК-то на бръмбарите и на вкаменелости, появата им датира преди 300 милиона години.

Това означава, че те са населявали Земята около 70 милиона години преди да се появят динозаврите.

„За разлика от динозаврите обаче, които са измрели, бръмбарите са оцелели заради екологичното си многообразие и приспособимост", казва ръководителят на изследването Алфред Воглър - ентомолог от Имперския колеж в Лондон и Музея по природна история в Лондон.

Днес в света живеят 350 000 вида бръмбари. Предполага се, че съществуват още милиони, които все още не са открити.

Това означава, че бръмбарите представляват над една четвърт от всички познати животински видове.

От много години от учените дискутират причините за огромното разнообразие при бръмбарите, но досега не са стигнали до някакъв извод.

„Огромното изобилие на видовете бръмбари, които съществуват днес може да е резултат от тази много ранна еволюция", каза Воглър.

За да достигнат до откритието Воглър и неговия екип за изследвали ДНК-то на 1880 съвременни вида бръмбари и са го сравнили с вкаменелости, датирани преди 265 милиона години.
Така са изградили подробно дърво на еволюцията, според което прародителят на бръмбарите и на вкаменелостите съвпада.