Британският учен Джон Греъм-Къминг ще възстанови Аналитичната машина на Бабидж, съобщава kaldata.com.

Това устройство, проектирано от английския математик от XIX век Чарлз Бабидж, се смята за първообраз на съвременните изчислителни машини. Тази машина така и не е била довършена.

За осъществяването на проекта Греъм-Къминг разчита да събере 500 хиляди паунда. Ученият използва нестандартен метод за набиране на средства: на 6 октомври той оставя на сайта на уеб услугата PledgeBank заявление с описание на своя проект.

В това заявление Греъм-Къминг обещава да осъществи проекта, ако под него се подпишат поне 50 хиляди души. При това всеки от подписалите се е длъжен да дари за създаването на машината на Бабидж най-малко 10 паунда.

Към момента под инициативата са се подписали 3 747 души, като някои интернет потребители обещават да дарят по 50, 100 и дори 1000 долара. Събирането на подписи трябва да приключи на 31 януари 2011 година. Ако разработчиците успеят да създадат машината, тя ще бъде предадена на някой от британските музеи.

Проектът за Аналитичната машина е бил разработен от Бабидж през 1837 година. Математикът е разчитал да създаде напълно функциониращ екземпляр от мед и желязо. При това, според замисъла на учения, машината е трябвало да работи с парен двигател. Обаче Бабидж не успял да осигури финансирането на проекта и той останал само на хартия.

Опити за създаване на елементи на машината на Бабидж прави по-малкият му син Хенри Бабидж. Друг прототип е собственост на Британския научен музей.