По данни на Зоологическото дружество в Лондон за периода от 1970 година числеността на дивите животни на планетата е намаляло с около 25 - 30 %.

Най-голямо е намаляването на животните в реките - с 29%, в моретата и океаните - с 28%, а на сушата - с 25%.

Всяка година човекът унищожава около 1% от всички животни. По мнението на лондонските учени, в момента се преживява един от най-разрушителните периоди от съществуването на животинския свят.

Основни причини за този процес са замърсяването на околната среда, селскостопанската дейност, увеличаването на броя на градовете, а също и риболовството.

Лондонското зоологическото дружество, съвместно с Световната организация за дивата природа съставят индекс на „Живата планета", в който ще се съхранят данни за настоящата ситуация на повече от 1400 застрашени вида животни.
Съгласно този индекс, формиран на базата на научни статии и наблюдения от цял свят, се определя нивото на застрашеност.

На този етап в списъка влизат преди всичко морски животни, числеността на които за последните 10 години се е съкратила с 28%. С най-висок риск са рибата-меч и рибата -молот, а обитаващият река Анцзъ речен делфин е възможно да изчезне напълно.

От Лондонското зоологическо дружество настояват ООН да вземе допълнителни мерки за постигане на целите, които сама е заложила в Конвенцията за защита на биоразнообразието. Тя бе подписана през 1992 година с цел да се спре процеса на унищожаване на животинския свят.