Традиционният венециански фестивал се открива днес във Венеция, съобщават чужди медии. Фестивалът се открива с празника на бога на виното Бакхус.

На всички жители от „града на лагуната" ще бъде предложено вино от специален фонтан, разположен на площада Свети Марко. Той ще работи всяка вечер до края на фестивала.

Едно от традиционните събития на фестивала е полетът на ангела от кулата на площад „Свети Марко", а при закриването му ще бъде избрана най-хубавата маска. В рамките на фестивала вечери маскаради се провеждат в театрите Малибран и Ла Фениче и Казино Венеция.

Новият режсьор на традиционната венецианска фиеста посвети тазгодишния фестивал на жените, тъй като той ще бъде закрит на 8 март - международният ден на жената.

Също така тази година вместо декорации от средновековието ще се използва декор от XIX век. Това не е случайно, защото тазгодишният фестивал, е посветен на 150-годишнината от обединението на Италия.

Сред традиционните прояви ще бъдат парадът на лодките на Канале Гранде и празникът на Мария, чието провеждане се свързва с древната легенда за кражбата на 12 невести от бедни семейства от пирати.