Състезание по генетика за разгадаване на тайната на дълголетието се очаква да започне през следващата година.

Отбор на САЩ вече обяви, че ще се състезава за наградата по геномика от $10 милиона - X PRIZE, съобщава Би Би Си.

Генетикът д-р Джонатан Ротберг е един от приелите предизвикателството да идентифицират гените, свързани с дългия и здравословен живот.

Неговият екип, както и всички други претенденти за голямата награда, ще имат на разположение 30 дни, за да открият пълния ДНК код на 100 души, които са столетници, като ще получават за всеки проследен геном не повече от $1 000.

Надпреварата ще започне през септември 2013 г. Сто души на възраст над 100 години са дарили свои ДНК проби за проекта.

Съгласно правилата на състезанието по Геномика X PRIZE отборите имат време до май следващата година, за да се регистрират за участие в конкурса.

Екипът на д-р Ротберг от Life Technologies Corporation в Калифорния е първият, който официално влезе в борбата.
Да си в състояние да проследиш пълен човешки геном на цена от $ 1 000 или по-малко се смята за голям успех в областта на науката. Това се разглежда като праг, при който технологията по проследяване на ДНК би станала достатъчно евтина, за да се използва широко в медицината, което ще помогне в диагностиката и при определяне на най-подходящите лекарства на пациентите.

„Ако успеят да изведат човешкия геном за два часа с една малка машина, това е просто зашеметяващо. Извървели сме дълъг път", посочи д-р Крейг Вентър - изследовател по генетика.

Учените вярват, че хората, които достигат до дълбока старост, може да имат някои редки изменения в гените, които предпазват от често срещаните заболявания на късен етап от живота, като например сърдечни заболявания и рак.

Ако тези гени могат да бъдат идентифицирани чрез анализ на ДНК кодовете на столетниците, това ще помогне на учените в намирането на нови медицински лечения, а може би и на начини за удължаване на живота.