Кабинетът на Германия прие в сряда спорен законопроект за легализиране на употребата и отглеждането на марихуана за развлечение, един от най-либералните закони за канабиса в Европа, който потенциално може да даде допълнителен тласък на подобна световна тенденция.

Законодателството, което все още трябва да бъде прието от парламента, ще позволи на възрастните да притежават до 25 грама канабис за лична употреба, да отглеждат максимум три растения или да купуват трева в клубове за канабис.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах трябва да даде подробности за финализираното законодателство в сряда. Последното му публично предложение предвижда легализиране на притежанието на до 25 грама канабис за развлекателни цели и позволяване на хората да отглеждат до три растения сами.

Жителите на Германия, които са навършили 18 години, ще имат право да се присъединят към нестопански "клубове за канабис" с максимум 500 членове всеки. На клубовете ще бъде разрешено да отглеждат канабис за лична консумация на членовете.

Ще бъде позволено да се купуват до 25 грама на ден или до 50 грама на месец - число, ограничено до 30 грама за лица под 21 години. Членството в няколко клуба не е разрешено. Разходите на клубовете ще бъдат покрити от членски внос, който ще бъде разпределен според това колко канабис използват членовете.

Длъжностните лица се надяват, че планът им ще помогне да се отблъсне черният пазар, да защити потребителите от замърсени продукти и да намали престъпността, свързана с наркотиците.

"Ние не създаваме проблем", каза Лаутербах по-рано тази година. "Опитваме се да разрешим проблем."

Въпреки това, организация, представляваща германски съдии, казва, че планът вероятно ще увеличи, вместо да намали тежестта върху съдебната система и дори може да увеличи търсенето на канабис на черния пазар.

Някои привърженици на легализацията също не са доволни.

"Това, което получаваме от министъра на здравеопазването, е свръхрегулиране, продължаващо стигматизиране на употребяващите канабис и твърде стегнат регулаторен корсет, което просто прави невъзможно за много, много (клубове за канабис) да работят", каза Оливър Ваак-Юргенсен, който оглавява базирания в Берлин High Ground "социален клуб за канабис", основан миналата година. Той е и в борда на национална асоциация, представляваща такива клубове.

Правителството заяви, че планира да следва новото законодателство, като начертае втора стъпка - петгодишни тестове на регулирани търговски вериги за доставки в избрани региони, които след това ще бъдат научно оценени.

Това е много по-малко от първоначалния план от миналата година, който предвиждаше разрешаване на продажбата на канабис на възрастни в цялата страна в лицензирани обекти . Той беше намален след разговори с изпълнителната комисия на ЕС.

Лаутербах каза, че Германия не иска да подражава на модела на съседна Нидерландия който съчетава декриминализация с малко регулиране на пазара. Той каза, че Германия се надява да даде пример на Европа.

Нидерландските власти толерират продажбата и консумацията на малки количества от веществото в така наречените кофишопове, но производството и продажбата на големи количества от него, необходими за поддържане на доставките на кофишоповете, остава незаконно. Амстердам, отдавна притегателен център за туристите, които искат употребяват канабис, предприема мерки срещу кафенетата.

Междувременно нидерландското правителство стартира експеримент, който според него има за цел да "определи дали и как контролираният канабис може да бъде законно доставян в кафенетата и какви биха били ефектите от това".

Подходите на други места в Европа са различни. В Швейцария властите миналата година разчистиха пътя за нов проект, позволяващ на няколкостотин души в Базел да купуват канабис от аптеките за развлекателни цели. Чешкото правителство работи върху план, подобен на този на Германия, за разрешаване на продажбите и развлекателната употреба на канабис, който не е завършен.

Глоба от 100 евро за пуешене на марихуана в квартала на червените фенери в Амстердам

Глоба от 100 евро за пуешене на марихуана в квартала на червените фенери в Амстердам

Забраната е част от усилията на първата жена кмет на града да почисти района