Хиляди загадъчни изображения върху земната повърхност са открили учени в хода на мащабни изследвания в Близкия изток, пише електронното издание Нюз.Ру. Изображенията напомнят подобни обекти в перунското плато Наска. Както става ясно обаче загадъчните обекти са по-стари от рисунките в перуанското плато и са съвършено уникални.

Те са открити на територията на днешните Йордания, Саудитска Арабия и Сирия.

Хилядите геоглифи - изображения върху земната повърхност, които се различават само от голяма височина, са фиксирани чрез аеро- и спътникови снимки. Възрастта на близкоизточните геоглифи е 2 000 години. Археолозите и историците не могат да засега да обяснят целта на тяхното създаване.

Според професора по класическа и древна история от Университета в Западна Австралия само в Йордания са открити каменни изображения, покриващи голяма площ отколкото Линията Наска и много по-стари.

„Вероятно хората столетия и хилядолетия са преминавали през тях и край тях, без обаче да са имали представа за техните очертания", посочва той.

Местните бедуини наричат тези геоглифи „работа на старейшините". Често рисунките са изсечени в застинали разливи на лава. По думите на Кенеди смисълът им остава неясен. Ясно е само това, че нямат никакво астрономическо значение.

За първи път тези изображения са открити от британския летец Пърси Мейтлънд, но пълномащабни изследвания с помощта на аероснимки и Google Earth започват едва сега.