Разпространеното  в понеделник съобщение за намерен в ЮАР гигантски диамант, с тегло около 1.4 кг, може да се окаже измама, съобщи ИТАР-ТАСС.

Южноафриканското Министерство на полезните изкопаеми и енергетиката твърди, че не разполага с информация за такава находка.   

Авторитетният южноафрикански специалист Лед Милнър заяви, че не е склонен да вярва в съществуването на диаманта (теглото от 1.4 кг съответства на 7000 карата), докато информацията не бъде потвърдена от независими източници и докато не бъде направена експертиза, която да потвърди естествения му произход. Милнър е получил снимка на камъка, направена с мобилен телефон, която според него дава основания за съмнения в имитация.

Компанията „Ту пойнт файв кънстракшън" твърди, че става дума за диамант със зеленикав оттенък, изкопан при строителни работи в северната част на ЮАР. Сега ръководството й провежда консултации с адвокати за това как да постъпи с находката.
В момента камъкът се съхранява в банков трезор.

Предизвикалият спорове диамант вече е включен в електронната енциклопедия „Уикипедия".    

Въпросът, който най-много вълнува любителите на сензации, е цената на камъка. През 2004 г. 562-каратов диамант беше продаден за над 50 милиона долара.
Грубите изчисления показват, че тежащият 7000 карата диамант би струвал над 600 милиона долара, ако естественият му произход бъде потвърден.

Стойността на скъпоценните камъни расте в зависимост от размера не в аритметична, а в геометрична прогресия. От значение е и уникалността на камъка.