На служителите в централния офис на ООН в Ню Йорк предстои през август да усетят какво означава глобално затопляне или повишаване на обичайната температура на околната среда.

Температурата в сградата на щаб-квартирата ще бъде по-висока с 3 градуса, т.е. ще стигне 25 градуса по Целзий. Това е една от мерките, които са предприети в рамките „Прохладната инициатива" на ООН.

Според изявление на ООН тези мерки ще съкратят с 300 тона изпускания в атмосферата въглерод и ще доведат до икономии от 100 000 долара на месец, пишe БиБиСи.
Според разчетите ако тези мерки важат през цялата година, то разходите за поддръжката на щаб-квартирата в Ню Йорк ще се намалят на един милион долара.

Като цяло „Прохладната инициатива" е част от седем годишен план, целящ модернизация на сградата, което да намали негативното въздействие върху околната среда.

Възможно е по-високите температури да се отразят и на традиционния официален стил, който спазват сътрудниците на ООН. Дипломати предлагат в тези дни класическият костюм да бъде заменен с не толкова формално и по-леко облекло.

Тон за това даде и самият генерален секретар на ООН, като в пекът - един от първите горещи дни за щаб-квартирата - Бан Ки Мун се появи на работа с риза с къс ръкав, без сако и вратовръзка.