Гроба на апостол Филип откри международна археологическа експедиция при разкопки в района на Памуккале в Южна Турция, съобщава ИТАР-ТАСС.

Считана за едно от седемте чудеса на света турската „памучна крепост" Памуккале, прочута с термалните източници и белоснежни варовици показа на бял свят още едно чудо. Археолозите откриха гроба на апостол Филип насред тези природни вани, където според легендата се е къпала прочутата египетска царица Клеопатра.

„Вече в продължение на много години ние се опитвахме да открием последната спирка на свети Филип и в края на краищата търсенията ни се увенчаха с успех", разказва ръководителят на изследователския екип Франческо Андриа. Паметникът е бил открит в развалините на древна църква.

Археологът посочва, че гробът още не е разкопан, но това предстои. По думите на италианския археолог откритието има колосално значение и за археологията, и за целия християнски свят.

Античният град Хиераполис, където е разположена Памуккале (недалеч от днешния турски град Денизли), изиграва важна роля в разпространението на християнството, след като там мъченически загива един от 12-те апостоли - Свети Филип. Той е проповядвал християнското учение и е починал там между 81 и 95 година от новата ера, по времето на император Домициан. В резултат на това събитие градът е смятан след това за свещен.

През 395 година той преминава под управлението на Византия и равноапостолният цар Константин го обявява за столица на област Фригия и едновременно за център на епископство.

Издигането на църква на името на Свети Филип тук го превръща в един от важните християнски центрове в Мала Азия. За това свидетелстват резултатите от археологическите разкопки и многобройните изследвания, проведени на тези места от археолози, архитекти, историци и други специалисти.