Университетът Харавард избра Дрю Гилпин Фауст за свой президент. Тя е първата жена в историята на Харвард, която заема този пост, информира АП.

Седем-членният състав на комисията избра Фуст за 28-и президент на университета. 30-членният надзорен съвет ратифицира избора на комисията.

Дрю Фауст е историк, виден учен и декан на научния институт „Радклиф" към Харвард.
Тя е декан на института Радклиф от 2001 г., две години след като девическият колеж се слива с университета и става изследователски център с мисия да изследва въпросите за половата равнопоставеност. Фауст е била ръководител на две работни групи от преподаватели, който да изследват половата равнопоставеност в университета Харвард.

59-годишната Фауст призна, че избирането й е от голяма значимост.
На пресконференция тя заяви „Надявам се, че назначението ми ще е символ за отварящите се възможности, които биха били немислими дори им само едно поколение по-рано", но допълни „Аз не съм жената - президент на Харвард. Аз съм президентът на Харвард."

Фауст е първият президент на университета, който не е завършил Харвард, след починалия през 1672 г. Чарлз Чаунси, възпитаник на университета Кеймбридж в Англия. Фауст е завършила колежа „Брън Моур" и университета Пенсилвания, където също е била професор по история.