Дипломатът Хенри Кисинджър навърши 100 години, Дори на тази възраст Хенри Кисинджър е едновременно приветстван за дипломатическия си блясък и осъждан за решенията си, които струват много животи. Той е най-опитният държавник на Америка и твърдо фокусиран върху бъдещето, а не върху миналото, пише Дойче Веле.

За мнозина Хенри Кисинджър е дипломатически гений, който продължава да владее изкуството да разпознава политически постижимото като никой друг. За критиците обае той е военнопрестъпник.

По времето му като външнополитически съветник и по-късно като държавен секретар на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, той допринесе за прекратяването на войната във Виетнам, навлизането в разведряване със Съветския съюз, отварянето на отношенията на САЩ с Китай, свалянето на демократично избран лидер и преначертаване на границите на няколко държави. След като напусна поста, Кисинджър продължи да предлага "геополитически консултации" на десетки неразкрити международни лидери със своята консултантска фирма.

Дори 100 години след като се е родил като Хайнц Алфред Кисингер в еврейско семейство в баварския град Фюрт, Кисинджър се смята за тежка категория в международната външна политика и дава своя възглед по геополитически въпроси.

Той често е предупреждавал за опасностите, които създава изкуственият интелект за света, поставяйки го в същата лига като опасността от ядрени оръжия. Кисинджър предупреждава по-младите си връстници, че това е напълно нов проблем. Доста добро предупреждение от човек, който е видял всичко.

Хенри Кисинджър: Как да избегнем нова световна война

Хенри Кисинджър: Как да избегнем нова световна война

Постигането на мир изисква както визията, така и смелостта да се предприеме пътуването към него

Във връзка с пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Кисинджър предизвика фурор, като призова за договаряне на мир през ноември. Призивът му дойде в момент, когато западните съюзници на Украйна току-що бяха започнали значително да увеличават военната си помощ за Киев. Според него преговори са необходими, за да се избегне нова опустошителна световна война, Киев го обвини, че "умиротворява агресора".

Критиките на Украйна не оставят Кисинджър равнодушен. Що се отнася до отношенията с Русия, Кисинджър, който ръководеше американската политика на разведряване през 70-те години, може да посочи, че самият той е бил на ръба на война с Русия. По-късно той описва разведряването като "стратегия за водене на конфликта със Съветския съюз", която печели и на двете страни време за дипломация и избягване на горещ конфликт.

В рядка промяна на мнението си, сега той подкрепя бъдещото членство на Украйна в НАТО, след като заключи, че идеята за неутрална Украйна в тези условия е вече безсмислена.

Кисинджър описва своя често противоречив подход към стратегическото лидерство като преминаване по опънато въже, което е увиснало между относителната сигурност на миналото и неяснотите на бъдещето. Той винаги е мислил от гледна точка на един вид баланс на силите.