Поне още 3000 химикала в повече се съдържат в пластмасите - от опаковки за храни през играчки до медицински устройства - отколкото беше изчислено по-рано от агенциите за околната среда. Това установи доклад, финансиран от Норвежкия съвет за научни изследвания, съобщава "Ройтерс".

Новите данни повдигат въпроси относно замърсяването и безопасността на потребителите.

Въпреки че първоначално Програмата на ООН за околната среда установи около 13 000 химикала в пластмасовите изделия, докладът на екип от европейски учени открива над 16 000 - 1/4 от които се смятат за опасни за човешкото здраве и околната среда.

Докладът се публикува в момент, когато правителствата се борят с разработването на първия в света договор за справяне с нарастващото замърсяване с пластмаси, тъй като всяка година се произвеждат около 400 милиона тона пластмасови отпадъци.

"За трайно решение на проблема със замърсяването с пластмаси всъщност трябва да се разгледа пълният жизнен цикъл на пластмасите и да се подхване проблемът с химикалите", заяви съавторът на доклада Джейн Мунке, управляващ директор на швейцарската организация с нестопанска цел Food Packaging Forum.

Учени откриха за пръв път пластмаса в човешки изпражнения

Учени откриха за пръв път пластмаса в човешки изпражнения

Превръщаме ли се бавно и полека в пластмасови човеци?

Това е така, защото тези химикали могат да проникват във водата и храната.

"Сега откриваме стотици, ако не и хиляди химикали от пластмаси в хората и някои от тях са свързани с неблагоприятни последици за здравето", предупреди Мунке.

Такива въздействия включват репродуктивни проблеми и сърдечно-съдови заболявания.

"При анализ на продукти, които използваме ежедневно, обикновено намираме между стотици, ако не и хиляди химикали в отделен пластмасов продукт", отбеляза и водещият автор Мартин Вагнер, екологичен токсиколог в Норвежкия университет на науката и технологиите.

Според авторите на доклада, въпреки че пластмасовата индустрия посочва, че всеки глобален договор трябва да насърчава рециклирането и повторната употреба на пластмаса, само справянето с пластмасовите отпадъци не е достатъчно, за да бъдат предпазени хората.

Учените отбелязаха необходимостта от по-голяма прозрачност относно това какви химикали - включително добавки, помощни средства за обработка и примеси - влизат в пластмасите - включително рециклирани продукти.

Микропластмасите се разпространяват и чрез летящите насекоми

Микропластмасите се разпространяват и чрез летящите насекоми

Неподозирана досега опасност за замърсяване на цялата екосистема

Отбелязва се, че на 1/4 от идентифицираните химикали липсва основна информация за основната им химическа идентичност.

"В основата на проблема е химическата сложност на пластмасите", обясни Вагнер.

"Често производителите всъщност не знаят какъв вид химикали имат в продуктите си и това идва от много сложни вериги на стойността".

Едва 6% от химикалите, открити в пластмасите, са международно регулирани. Без регулаторен натиск "няма мотивация да се разкрива какво има в пластмасите", посочи той.

Това е нещо, за което един договор за пластмасите би могъл да е от полза. Преговорите продължават следващия месец в Отава, Канада, с цел финализиране на договор през декември в южнокорейския град Пусан.

ООН ограничава производството на замърсяваща пластмаса

ООН ограничава производството на замърсяваща пластмаса

Световната организация подготвя споразумение по въпроса