Въпреки че звучи като началото на някой политическо ориентиран виц, това всъщност е картина, направена през 1909г., която скоро ще бъде продаде на търг, съобщава lifestyle.bg.

Картината е подписана от двамата мъже, които промениха хода на историята, но не може да се твърди на 100%, че подписите са достоверни.

Автор е еврейката Ема Лювенщрам, която е била учителка на младия Адолф.

Според "легендарната", партията шах е изиграна в къщата на еврейска фамилия, които били във ваканция по време на срещата между двамата.

Наддаването за картината ще започне от близо 60 хил. долара, като никой не знае докъде ще стигнe крайната цена, но засега слуховете са, че има засилен интерес към платното.

Продавачът е подготвил над 300-страници документация, с цел да се докаже автентичността на произведението, като са включени множество тестове на хартията, подписите и проверка историята около нея.

"Прекалено е хубаво, за да е истина, но бащата на продавача е прекарал живота си в събиране на доказателства", съобщи говорител на аукционната къща.

"Приблизително на 80% се оценяват шансовете подписите да са истински, освен това се доказа, че е съществувала такава личност като Ема Лювенщрам", допълни той.

Въпреки документацията и тестовете, историчката Хелън Рапапорт, която наскоро е написала книгата "Конспиратор: Ленин в изгнание", твърди че платното е нечия фантазия.

"По време на изгнанието си, Виена му допадна изключително много, освен това градът е служил като разпределителна точка за влаковете из Европа. Но той никога не е оставал толкова дълго във Виена, че да се запознае с младия Хитлер", разказва Рапапорт.