Два хипопотама са дали положителен резултат за COVID-19 в зоологическата градина в Антверпен, Белгия, като това може да е първият регистриран случай при този вид, предава Ройтерс.

Хипопотамът Имани, на 14 години, и 41-годишната Хермиен нямат други симптоми освен хрема, но от зоопарка съобщиха, че двойката е поставена под карантина като предпазна мярка.

"Доколкото ми е известно, това се случва за първи път при този вид. В световен мащаб вирусът е засичан предимно при човекоподобни маймуни и котки", заяви ветеринарният лекар на зоологическата градина Франсис Веркаммен.

Смята се, че коронавирусът е прескочил от животно на човек и е доказано, че се предава от хора на животни. Домашни любимци са се заразявали след контакт със собствениците си, а в зоологическите градини са регистрирани случаи при животни като големи котки, видри, примати и хиени.

Заболяването се е разпространявало и във ферми за норки и сред диви животни, като например елени.

Зоологическата градина в Антверпен проучва причините за заразата. Нито един от служителите не е проявявал симптоми на COVID-19 напоследък, нито е дал положителна проба за вируса, съобщиха от зоопарка.

Учен: коронавирусът вероятно идва от пазара за животни в Ухан

Учен: коронавирусът вероятно идва от пазара за животни в Ухан

Вирусът се появи за първи път в град Ухан в края на 2019 г.