Лебедите са известни и популярни сред хората с това, че създават двойки, подобни на човешките, за цял живот. Този мит обаче е на път да бъда разрушен.

Рядък случай на „развод" са наблюдавали биолозите от парка Слимбридж, графство Глостершир, във Великобритания, пише БиБиСи.

Както всяка година една дългогодишна двойка лебеди се е върнала да зимува в парка, но всеки от двойката е довел със себе си нов партньор.

Такъв случай на развод до този момент е имало само веднъж за 40 години наблюдение на повече от 4 000 двойки лебеди, които обитават в парка.

Тази разпаднала се двойка лебеди обаче има сериозен аргумент за развода си, тъй като въпреки няколкогодишните си взаимоотношения са имали трудности с възпроизводството и не са имали потомство.

В момента новите две двойки живеят дори в съседство в едно езеро, което също е необичайно, тъй като лебедите също са известни със сериозните битки между мъжките екземпляри при съперничество.

Преди няколко месеца биолозите развенчаха и мита за верността при щъркелите, установявайки, че макар и да създават постоянни двойки, в едно гнездо могат да се намерят малки, които са от различни бащи. Въпреки това съпружеската двойка ти отглежда и обучава.