
Археолозите са разкопали редица доказателства за тази теория, включително и котел за барбекю. А в обикновените домове кухненски съдове не са открити. Всъщност в домовете е нямало кухни.
За разлика от простолюдието, знатните хора са пирували с три смени на ястията и десерт с вино. Гастрономическите им забавления продължавали до 12 часа.
Британският археолог Пенелопа Алисон е стигнала до извода, че обикновените римляни са се хранели бързешката, практически като съвременните градски жители, по време на разкопки на жилищен квартал в затрупания от лавата и пепелта на Везувий.
Според Алисън, макар европейската цивилизация да дължи много от всекидневните си традиции на древноримското общество, по отношение на храната нещата не стоят така.
Например се счита, че членовете на едно семейство трябва да се хранят заедно. Ако това отсъства, значи нещо в семейството куца. Но изглежда тази идея даже не е минавала през главата на римляните.
Екипът на разкопките отбелязва, че в обикновените домове е нямало отделни кухненски помещения, както и трапезна украса и блюда, каквито обикновено се ползват в пировете на знатните.
Заедно с това са намерени специални кутийки, подобни на съвременните кутии за храна. Такива има във всички къщни помещения, най-вече в спалните.
„Точно както днешните деца си носят чинията в стаята, където продължават да гледат телевизия и да играят на видео игри, предполагам, че римската младеж може да си е взимала храната със себе си и да се храни, без да се отвлича от забавленията или задълженията си", представя си Алисън.
Тя е добавила, че децата може би са се хранили с робите, които изпълнявали ролята на детегледачи или педагози.
Друга находка потвърждаваща теорията е малък котел на три крака. Оценявайки конструкцията му, археолозите решили, че устройството доста често се е ползвало за барбекю или фондю.
Според Дайсън, „фастфуд" е станал популярен в Рим заради липсата на място в домовете на гражданите.
„Повечето римляни живеели в доста ограничени по площ помещения, където просто нямало място за слагане на печки и друго оборудване".
От друга страна мнозина занаятчии и дребни търговци печелели достатъчно, за да могат да си отворят собствен „хранителен бизнес" вместо да търсят къде да се хранят.
Г-н
на 23.06.2007 в 22:07:12 #6Jordan
на 23.06.2007 в 19:08:49 #5Левски_1914
на 23.06.2007 в 18:40:17 #4don
на 23.06.2007 в 18:35:00 #3Простака
на 23.06.2007 в 18:28:54 #2Рошко
на 23.06.2007 в 18:19:03 #1