Еверест не е най-високият връх?! Учени твърдят, че според един измервателен метод, най-високият връх в света всъщност е връх Чимборасо в Еквадор, пише „Ню Йорк таймс”.

Върхът на Чимборасо, спящ вулкан в Андите, се издига на около 6 248 метра над морското равнище, далеч по-ниско от Еверест, който е висок 8 848 метра. Но друга история е, когато се замерва от центъра на Земята: връх Чимборасо се издига най-далеч, на около 6 384 км, докато Еверест дори не влиза в топ 20.

Това е така, защото Земята не е плоска, тя също не е и перфектна сфера. Планетата се сплесква на полюсите си и изпъква малко около Екватора, като радиусът му е с около 21 км по-голям там. Чимборасо е близо до Екватора, а Еверест е на 28 градуса северна ширина, близо една трета от пътя до полюса.  

В едно скорошно изкачване по повод отбелязване на 280-годишнината на мисията от 1736 г. на авантюриста Шарл Мари дьо ла Кондамин, изследователски екип е установил, че Чимборасо е около 4,6 метра по-къс отколкото се смяташе досега, но въпреки това потвърди статута си на най-високия връх от центъра на Земята.

Защо тогава цялата слава отива за Еверест? Всичко е заради изкачването

Изкачването на Еверест обикновено изисква 10-дневен преход до базовия лагер, шест седмици за аклиматизация, и седем до девет дни добиране до върха. Изкачването на Чимборасо може да бъде сторено за около две седмици, с един или два дни изкачване след аклиматизацията, посочват алпинисти.