17 тона сребърни монети, извадени от потънал в началото на XIX век галеон, са били отправени от САЩ в Испания, съобщава Асошиейтед прес.

Два транспортни самолета C-130 на военновъздушните сили на Испания с 564 000 сребърни монети на борда са излетели от авиобазата във Флорида на 24 февруари на обяд. Над 20 испански дипломати са наблюдавали отлитането на самолета със сребърния товар на борда. Продължителността на полета до авиобазата в предградие на Мадрид ще бъде 24 часа с две презареждания.

Разрешението за извозване на сребърното съкровище, открито в морето, беше дадено след като в петък Върховният съд в САЩ отклони искането на властите на Перу, които искаха да се блокира извозването на монетите в Испания. Така Перу искаше да спечели време, за да подготви документите по жалбата за собствеността върху монетите. Перу претендира за собственост върху тях, защото те са изсечени на нейна територия от метал, добит в нейните рудници.

Сребърното монетно съкровище беше извадено заедно с други ценни предмети през 2007 година от борда на потъналия галеон „Нуестра Сеньора да лас Мерседес" от компанията Odyssey Marine Exploration, специализирана в търсене на съкровища на морското дъно.

Odyssey Marine Exploration поиска всички права върху съкровището, но американските съдилища от различни инстанции счетоха, че то трябва да бъде предадено на Испания. За права върху съкровището претендираха и потомците на перуанските търговци, като се опитаха да ги докажат в американските съдилища

Въпросът за предаването на товара с монетите на испанските власти практически бе решен след като в началото на февруари 2012 година съдът в Атланта, щата Джорджия, отклони поредното искане на Odyssey Marine Exploration. Компанията обаче запазваше правото да се обърне към Върховния съд.

Министерството на културата на Испания заяви преди завръщането на монетното съкровище, че монетите ще станат част от експозиция на един или няколко музеи. То изключи възможността те да бъдат предложени за продажба с цел погасяване на държавния дълг.