Неизвестен дневник на героя на кубинската революция Ернесто Че Гевара е бил издаден в Куба, пишат чужди медии.

Вдовицата на знаменития революционер Алейда Марч е посочила пред BBC, че ръкописът е издаден без редакторска намеса, в изцяло автентичен вид, за да може читателят да научи какъв е бил Че.

Дешифрирането на дневника е продължило безпрецедентно дълго заради крайно неразбираемия почерк на команданте, получил в младостта си медицинско образование.

Ръкописът описва събитията от момента на слизането на Че на кубинския бряг с яхта „Гранма" на 2 декември 1956 година и завършва със свалянето на генерал Батиста на 1 януари 1959 година. Така в дневника се описва тригодишната партизанска война в Куба, в резултат на която на власт идва Фидел Кастро.

Публикуваните по-рано записки на Че Гевара придобиха голяма популярност сред читателите.

Още през 1958 година бяха публикувани неговите боливийски дневници, които команданте е водил по време на последната партизанска война, в която е участвал. Заради големия интерес те претърпяха много издания.

Спомените на Че Гевара за пътешествието му из Латинска Америка на 23-годишна възраст станаха бестселър и легнаха в основата на популярния филм „Дневникът на мотоциклетиста".

Междувременно вчера кубинците с манифестации и маршове отбелязаха 83-годишнината на кубинския революционер и 166-та годишнината на Антонио Масео - един от лидерите на борбата срещу испанското господство.

В град Санта-Клар група младежи организираха 4-километрово шествие от паметника на Антонио Масео до мемориала на Ернесто Че Гевара.