Преобладаващата част от американците смятат, че капитализмът и свободната пазарна икономика противоречат на християнските ценности. Според изследване на американския институт Public Religion Research Institute 44 % от американците подкрепят това мнение, а 36 % не са съгласни с него.

Според проучването 50 % от анкетираните жени смятат, че капитализмът и християнството са несъвместими, а мъжете, споделили това мнение, са 37 %.

Сред поддръжниците на Демократическата партия с това становище са съгласни 53 % от анкетираните, а 26 % не го споделят. Сред привържениците на Републиканската партия 46 % смятат, че капитализмът е съвместим с християнството, а 37 % не са съгласни с това.

Според 62 % от анкетираните един от основните проблеми на Америка е концентрацията на богаството на страната в ръцете на ограничен брой от хора.

61 % от католиците, 51 % от евангелистите и 61 % от останалите християни смятат, че духовенството трябва да излиза с изявления и позиции по икономически въпроси и конкретно за разрива между богати и бедни.

Повечето от консревативно настроените американци обаче - 61 %, смятат, че духовенството трябва да обръща повече внимание на други важни въпроси - като абортите например.