Хората не трябва да стават пълни вегани или дори вегетарианци, за да намалят риска от сърдечни заболявания. Дори няколко промени като намаляване на месото или консумацията на повече растителни храни могат да подобрят здравето. Това са установили учени, цитирани от световните медии.

Учените се позовават на резултатите от голямо изследване, проведено сред повече от 450 000 души, живеещи в Европа. Направени са им кръвни тестове, водени са хранителни дневници. Проследено е здравето им от 1990 г.

За хора, чиято храна включва над 70 % плодове, зеленчуци и зърнени храни, съществува 20 % по-малък риск да починат от сърдечно-съдови заболявания.

Същото изследване е установило, че при вегетарианците рискът за сърдечни заболявания е с 28 % по-нисък, отколкото тези, които консумират месо.