Kонтактът с природата в градовете значително намалява чувството за самота, установи екип от учени.

Изследванията им показват, че самотата е основен проблем за общественото здраве и може да увеличи риска от смърт с 45% - повече от замърсяването на въздуха, затлъстяването или злоупотребата с алкохол, пише "Гардиън".

Проучването е първото, в което се оценява как околната среда може да повлияе на самотата. Използвани са данни в реално време, събрани чрез приложение за смартфон, вместо да се разчита на спомените на хората за това как се чувстват.

Според изследването усещането за пренаселеност увеличава самотата средно с 39%. Но когато хората са имали възможност да виждат дървета, небе или да чуват птици, чувството за самота е намалявало с 28 на сто. Чувството за социално приобщаване също намалява самотата с 21%, а когато тези емоции съвпадат с контакта с природата, благоприятният ефект се увеличава с още 18%.

46 млн. американци живеят самотни и без подкрепа в личния си живот

46 млн. американци живеят самотни и без подкрепа в личния си живот

САЩ страдат от спад на социалния капитал - стойност, получена от лични взаимоотношения и гражданска ангажираност

В изследването, публикувано в списание Scientific Reports, са събрани данни от градски жители по целия свят с помощта на приложението Urban Mind. В продължение на две седмици хората са били подканяни да отговарят на въпроси за самотата, пренаселеността, социалното включване и контакта с природата в три произволни момента на деня.

Повече от 750 души предоставили 16 600 отговора. Участниците сами се записвали и затова не са представителна извадка на по-широките слоеве от населението. Но когато изследователите взели предвид възрастта, етническата принадлежност, образованието и професията, ползите от контакта с природата и чувството за социално включване спрямо самотата останали силно статистически значими.

Япония назначава министър на самотата, тревожен ръст на самоубийствата

Япония назначава министър на самотата, тревожен ръст на самоубийствата

Самотата е сериозен обществен проблем