Всички 27 души от екипа на българската антрактическа мисия се чувстват добре. За тяхното добро здраве се грижи лекарката от "Пирогов" доктор Елена Иванова. Тя е анестезиолог в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение с ръководител доц. Богдан Младенов.

Преди да бъде привлечена към екипа на най-голямата болница за оказване на спешна помощ в страната, тя завършва Медицинския университет в София с отличен успех. Има множество специализации в Белгия, Австрия, САЩ, Франция и Словения, както и участия в множество международни конференции. Взима участие в международни клинични проучвания, засягащи лечение на болката и чернодробна недостатъчност. Докторската си степен младата лекарка получава след успешна защита през 2022.

Това не й е първа мисия на ледения континент. Благодарение на своята медицинска експертиза за справяне в спешни и критични състояния, добра физическа подготовка при трудни зимни условия, интереси в областта на медицинската наука, колаборативен характер и немалка доза приключенски дух, д-р Елена Иванова се включва в качеството си на лекар към юбилейната 30-та Българската антарктическа експедиция в периода януари-март 2022 г.

Пироговската лекарка е поканена от проф. Христо Пимпирев да се присъедини като лекар и в настоящата 31-ва Българската антарктическа експедиция на о-в Ливингстън, Антарктида. Част от медицинската работа, която тя извършва в момента включва периодични прегледи и следене на жизнени показатели на българските полярници в експедицията, което е съпроводено и с активна полева работа заедно с учените в хода на техните проучвания.