Американски ювелир се лиши от брилянти за 10 000 долара заради „хулиганската постъпка" на своето любимо куче, пишат чужди медии.

Инцидентът е станал в магазин John Ross Jewelers в град Олбани в щата Джорджия.

Кучето е изгълтало брилянтите преди две седмици по свидетелства на съсобственика на магазина Чак Робъртс.

Ювелирът е оставил четири пакета с брилянти на масата и за малко се отдалечил от нея, за да обслужи посетител. През това време малкият Хани Бан скочил на неговото кресло, оттам на масата и глътнал скъпоценностите.

„Ние навсякъде търсихме брилянтите и никъде не ги намерихме. Тогава аз веднага предположих, че ги е изгълтал именно той", заявява Робъртс.

След случката те са завели любимия питомец на ветеринар за рентгенографично изследване, което веднага е установило наличие на чужди тела в стомаха на кучето.

Ренгеновите лъчи са установили определени празнини, но тъй като те не улавят въглерод, тези празни места са индикирали, че именно там са диамантите.

На следващия ден диамантите са излезли по естествен път. Намирайки ги и отмивайки ги от изпражненията на кучето, собствениците на бижутерийния магазин ги върнали на производителя.

Ветеринарният лекар никак не бил учуден от случая. По думите му кучетата не са придирчиви в яденето и могат да налапат всичко каквото им попадне. По думите му той лично е вадил от стомасите на кучета най-различни предмети, от играчки до брилянтни пръстени. Най-екстравагантната находка обаче била женско бельо.

Специализирани киноложки организации провеждат ежегодни конкурси на ренгенови снимки, изпратени от ветеринари, за предмети, които са попаднали в стомасите на кучетата.