Астрономите засякоха огромна струя водна пара, излитаща в космоса от Енцелад, ледена луна на Сатурн, съобщава БиБиСи.

Луната с ширина 504 километра е добре известна със своите гейзери. Водният поток обхваща около 9600 км, разстояние, еквивалентно на това на полет от Обединеното кралство до Япония.

Учените са очаровани от Енцелад, защото неговият подповърхностен солен океан, източникът на водата, може да съдържа основните условия за поддържане на живот.

Мисията на НАСА "Касини" (2004-2017) събра доказателства за химичния състав на водата, като редовно прелиташе през гейзерите и вземаше проби от водата със своите инструменти, въпреки че не направи пряко откриване на биологията.

Новата супер-струя беше наблюдаван от космическия телескоп Джеймс Уеб. Предишни наблюдения са проследили емисии на пари, простиращи се на стотици километри, но този гейзер е в различен мащаб. Телескопът успя да картографира свойствата на струята, използвайки своя изключително чувствителен инструмент за близък инфрачервен спектрограф.

Инструментът показа каква част от изхвърлената пара (около 30%) захранва размит воден тор, разположен заедно с един от известните пръстени на Сатурн.

Температурата на повърхността на Енцелад е минус 200 градуса по Целзий. Сковаващо студено е, заяви проф. Катрин Хейманс, кралски астроном за Шотландия. Но в сърцевината на луната смятаме, че е достатъчно горещо, за да загрее тази вода. И това е, което кара тези струи да излизат, добави тя.

Ние знаем, че дълбоко в нашия собствен океан на планетата Земя, при тези условия животът може да оцелее. Ето защо сме развълнувани да видим тези големи струи в Енцелад. Те ще ни помогнат да разберем малко повече за това, което се случва, и колко вероятно е животът да съществува, но това няма да е живот като нашия, а такъв за дълбоководни бактерии, каза още Хейманс.

На Енцелад има водород. А живот?

На Енцелад има водород. А живот?

НАСА е изследвала спътници на Юпитер и Сатурн