Ясер Арафат Според лекарски доклад за смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат, на който се позовава израелският вестник “Haaretz”, причините за неговата кончина могат да бъдат три: отравяне, СПИН и инфекция.

Пълното съдържание на доклада, който са получили само съпругата на Арафат – Суха и няколко палестински чиновници, ще бъде публикувано в израелския вестник “Едиот Ахронот” следващата седмица.

В медицинския документ не е посочена причината за смъртта. Отбелязано е само защо е спряло сърцето на Арафат – и причината била кръвоизлив в мозъка.

Казва се също, че в резултат на многобройните консултации с различни медицински експерти, е невъзможно да се даде обяснение на комплексните симптоми, довели до смъртта на пациента.

Американският вестник “The New York Times”, който също разполага с въпросния документ, стига до противоположен извод в днешното си издание – според него вероятността Арафат да е починал от СПИН или пък да е бил отровен, е изключително малка.

“Haaretz” от своя страна цитира личния лекар на Арафат – Ашраф ал Курди, според когото при изследванията на кръвта на палестинския лидер, френски лекари открили, че е бил болен от СПИН.

Освен това коварната болест имала за цел да прикрие отравянето, което по думите на Ал Курди било и пряката причина за смъртта на Арафат.

Самият Ал Курди обаче не се занимавал с лечението на палестинеца в последния период преди смъртта му.

Според друг лекар – израелецът Хила Лугаси, инфекцията, засегнала храносмилателната система на Арафат, която и довела до съсирване на кръвта, била характерна за болните от СПИН.

Припомняме, че министър-председателят на Израел Ариел Шарон опроверга слуховете за това, че 74-годишният Арафат е отровен от израелските тайни служби.