Местната мафия учи африканците, които искат нелегално да се прехвърлят от Мароко в Испания, да плуват, за да могат да преминат морската граница, съобщи агенция ЕФЕ, като се позовава на испанската Гражданска гвардия.

Много жители на Гвинея, Судан, Мали, Либерия и други страни пристигат в района на испанско-мароканската граница в града анклав Сеута, без да могат да плуват и поради това местната мафия, която се занимава с прехвърлянето на имигранти в Испания, отворила школа по плуване.

По данни на испанската агенция пресичането на границата по вода - плувайки е необходимо да се изминат само 500 метра - стана по-ефективно, след като Испания засили охраната на 8-километровата сухопътна граница, която отделя Сеута, разположен на брега на Средиземно море, от Мароко.

Желаещите се учат да плуват под ръководството на опитен треньор на един от безлюдните плажове близо до границата със Сеута.
Срещу допълнителни 300 евро африканците могат да получат и неопренов костюм под наем, пише ЕФЕ.

Гражданската гвардия разбрала за съществуването на школата от няколко нелегални имигранти, заловени при опит да преплуват границата.
Тези опити се осъществяват рано сутрин от малки групи по двама-трима души.

Според официалната статистика южната граница на Испания всяка година се пресича от 30-40 хиляди африканци.
Повечето от тях с моторни лодки се добират от бреговете на Западна Африка до испанските Канарски острови.
Други отиват в Мароко, където се опитват да проникнат на територията на двата испански анклава - Сеута и Мелиля - и оттам - в Европа.