Холивудският актьор Майкъл Дъглас не е казвал, че ракът на гърлото му е предизвикан от орален секс, заяви негов говорител в писмо до медиите.

По този начин беше направен опит да се замаже скандала, който самият актьор забърка с интервюто си за британския в. „Гардиан". В него Майкъл Дъглас заявява, че ракът на гърлото му е предизвикан от човешки папилома вирус, който той е прихванал, докато е правил орален секс на жена - кунилингус.

68-годишният Майкъл Дъглас коментира пред "Гардиан", че ракът му не е резултат от прекаляване с алкохола или прекомерно пушене, а е предизвикан от заболяване, предавано по полов път.

HPV, или човешкият папилома вирус, за който е известно, че причинява рак на шийката на матката, вече е все повече смятан за причинител и на рак на устата и на гърлото. Случаите на подобни диагнози зачестяват заради популярността на „френските ласки в секса", отбелязва Би Би Си.

Самият Майкъл Дъглас е в реадмисия от заболяването си.  През 90-те години на миналия ХХ в. той лежа в клиника, твърдейки че се лекува от алкохолизъм. Жълтите издания посочват, че той се е подложил на лечение от пристрастеността си към секса.