Български астрономи извоюваха огромен успех на международната сцена. Те се завърнаха с 8 медала от олимпиада в Китай, съобщи БНТ.

За пръв път от две години децата имаха възможност да присъстват на олимпиадата. Досега тя се провеждаше онлайн заради пандемията от коронавирус. 

Националният ни от бор беше в състав Светослав Арабов и Миглена Меркулова - Варна, Красимир Станков и Елена Йорданова - Русе, Стела Бинева и Мартин Недев - Хасково, Атанас Митрев - Кърджали, Лора Лукманова - София и техните ръководители Ева Божурова и Никола КаравасилевДомакин беше столицата Пекин. Състезанието по астрономия е било в три кръга - теоритични задачи, наблюдателна и практическа част.

Един златен, един сребърен и шест бронзови отличия - това е равносметката за родните ученици от престижния форум. С най-добро представяне се отличи Светослав Арабов, който грабна златото. Момчето учи в Математическата гимназия в Морската столица. Неговият успех е изключително ценен, тъй като е преодолял най-голям брой състезатели - 57 от общо 80. Сред тях е бил и най-добрият китайски астроном от учениците. Станислав споделя, че след победата, е придобил самочувствие.

4 медала спечелиха физиците ни от Международната олимпиада в Япония

4 медала спечелиха физиците ни от Международната олимпиада в Япония

Най-престижният турнир за годината се проведе от 10 до 17 юли

Ученикът даде подробности за различните етапи на олимпиадата. Той каза, че по време на наблюдателния кръг е трябвало да гледат, на които са били показвани небесни обекти. Според Светослав в Китай лоши условия за наблюдение, причинени главно от светлинно замърсяване.

Другият представител на Математическата гимназия Миглена Меркулова уточни, че е имало снимки на обекти и те е трябвало да ги разпознаят.

"Единият беше Юпитер, другият беше мъглявината M101. Също трябваше да разпознаем къде се е появила свръхнова в тази галактика", обобщи ученичката.

Ева Божурова, астроном в НАОП "Николай Коперник" - Варна определи преживяното като "екзотично пътешествие". Тя разказа, че е имала възможност за контакти с връстници от други страни, успяла е да се запознае с различни култури.

Това не е първият път, когато български деца извоюват голям успех от международни олимпиади по астрономия. Те участват на тях от 26 години.

"Ние сме от много добрите и това се дължи на мрежата от Народни астрономически обсерватории в страната и на учителите ентусиасти в градовете, където няма такива обсерватории, които водят кръжоци по астрономия. Не са много страните, където е запазена или е развита подобна традиция", допълва Ева Божурова.

Десет учители бяха отличени с наградата на МОН "Константин Величков"

Десет учители бяха отличени с наградата на МОН "Константин Величков"

За своята работа и принос към образованието

Учениците са се готвили усилено за международния форум. Подготовката е продължила близо две седмици, през които те са били на лагер във Варна, решавали са теоретични, практически и наблюдателни задачи по 9 часа на ден. За подготовката си младите астрономи разчитат на извънучилищните занимания.

"Учебният материал върху, който се съставят задачите по астрономия на над 90%, изобщо не се учи в училище и се разчита само на извънучилищна подготовка", каза още Ева Божурова.

Припомняме, че български ученици по астрофизика спечелиха 5 медала на 16-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, което се проведе присъствено в Полша от 10 до 20 август.

Тогава Петима ученици завоюваха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал. Конкурирали са се с 260 състезатели от 52 държави.

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Петимата завоюваха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал.