Епархията в Санкт Петербург ще накаже игумена Евстатий, заради икона, съдържаща образа на Сталин.

Изображението е поставено самоволно и без разрешението на Руската православна църква в храма в град Стрелне. Самото изображение е неканонично.

Според протойерей Александър Будников действията на свещеника са в нарушение на църковната дисциплина.

Провинилият се Евстатий вече е подал оставката и тя ще бъде приета, най-вероятно обаче той ще остане на служба в храма като свещеник.

Свещеникът не махнал иконата, въпраки че е имало отрицателни реакции от богомолци, просто я преместил на по-закътано място.

Не са малко обаче и гласовете в лоното на руската православна църква, които настояват Сталин да се причисли към сонма на светците, тъй като той бил "дълбоко вярващ и праведен човек", а и продължава да е в съзнанието на мнозина „баща на всички народи".

Игумен Евстатий: Сталин е истински баща на народа, създал силна държава и общество с морални ценности. 

В социологически проучвания, както и гласуването на най-велики личности Сталин продължава да заема една от първите позиции сред предпочитанията на руснаците.
Близо половината от руснаците - 47%, имат положително мнение за Сталин, а по-малко от 1/3 се отнасят отрицателно към него, сочи социологическа анкета на руския институт ФОМ.

На необичайната икона Йосиф Висарионович Сталин е в типичната си от изображенията поза - във военен шинел, висок и горд, загледан в светлия хоризонт на бъдещето.

Светицата, която го благославя за подвига срещу фашистките окупатори, е блажената Матрона Московска (1882-1952 г.).
На сляпата по рождение Матрона приписват редица чудеса и след смъртта си тя е канонизирана от православната църква. Църквата е обект на поклонение предимно от жени.

Иконата е изработена по поръчка на бизнесмена Александър Евсеев.
"Поръчах тази икона, защото за мен Сталин е голям политик, който спечели войната срещу нацистите и създаде Съветския съюз", обяснява бизнесменът.

Самият отец Евстатий не крие симпатиите си към Сталин и изненадан от ропота срещу иконата.

"Що се отнася до Сталин, за мен той е истински баща на народа, създал силна държава и общество с морални ценности. След смъртта му нацията загуби своя баща и осиротя. Искам Сталин да се върне", казва с носталгия свещеникът.